Здавалося б, що може бути простіше, ніж почистити яйце від шкаралупи. Однак буває так, що половина білка прилипає до шкаралупи та дуже погано чиститься. Розповідаємо, чому це трапляється, і що потрібно робити, щоб не повторювати одну й ту саму помилку.
Дізнайтеся, навіщо надбивати яйце і чому має значення, з якого кінця починати очищати його.
Опускайте яйце в киплячу воду
Багато хто звикли заливати сирі яйця холодною водою і ставити їх на вогонь. Але в цьому випадку білок нагрівається повільніше і встигає прилипнути до оболонки під шкаралупою. Щоб яйця легше чистилися, кладіть їх у киплячу воду, а коли вода знову почне вирувати і кипіти, зменшіть вогонь і варіть яйце ще 10-12 хвилин.
Свіжі яйця завжди погано чистяться
Внаслідок зберігання пори на шкаралупі трохи збільшуються за рахунок втрати вологи, оболонка стає менш щільною, і яйце легше чиститься. Так що не прагнете купувати для салатів найсвіжіше яйце. Найкращим варіантом будуть яйця, які зберігалися щонайменше тиждень, а краще два.
Остудіть варене яйце під холодною водою
Не поспішайте і добре охолодіть яйце перш, ніж чистити. Потримайте в крижаній воді 10 -15 хвилин, і тоді воно почиститься ідеально.
Надбийте яйце перш, ніж охолоджувати його у воді
Перш ніж заливати яйце крижаною водою, його можна трохи розколоти, щоб вода потрапила під шкаралупу. Тоді чистити буде легше. Ви ж, напевно, помічали, що шкаралупа від яйця, що тріснули під час варіння, відходить легше.
Очищайте яйце з тупого кінця
Саме там знаходиться повітряна кишеня, так званий кнут, який дозволить підчепити шкаралупу, не пошкодивши білок.
Чистіть яйце під проточною водою
Якщо ви дотримувалися всіх правил варіння, а яйце все одно погано чиститься, спробуйте включити холодну воду і почистити під струменем води.
Такі поради завжди цікаво читати, особливо тим, хто захоплюється кулінарією. Хочу порадити ще ось цей жіночий блог https://pvsli.if.ua зі безліччю кулінарних секретів.