Город

Як виростити баклажани

У середній зоні і Сибіру цю культуру вирощують в захищеному грунті: в парниках і під плівковими укриттями через розсаду.

Баклажани добре ростуть на легких, родючих, з нейтральних або слабокислих грунтах.

Насіння висівають у терміни з таким розрахунком, що высаживаемая розсада мала вік 70 – 90 днів. Найкраще висівати насіння в окремі горщики або торф’яні таблетки на глибина 1,5-2 див. Рослини болісно переносять пікіровку та інші пересадки через травмування кореневої системи, яку востанавливают повільно. Тим самим значно уповільнюється їхній ріст.

Насіння перед посівом на добу можна замочити в суспензії хлорели.

Час від посіву до сходів залежить від температури грунту. Якщо вона підтримується на рівні 22-25°C, то сходи з’являться через 6-7 днів, а при температурі 15-17°C – тільки на 15 – 20-й день. Для підтримки оптимальної температури посадочні ємності вкривають плівкою і ставлять до опалювальної батареї, тобто в тепле місце.

Після появи сходів у стаканчики виставляють на сонячне і світле місце в будинку. Щоб рослини не тягнулися і дали міцний корінці, перший тиждень підтримують температуру повітря 14-17°C. Потім її підвищують у похмуру погоду до 18-20°С, а в сонячну – до 22-25°С. Вночі оптимальтная температура 16-17°С.

Баклажани не люблять високу вологість повітря. Поливають рослини під корінь не рідше одного разу в тиждень, помірно, щоб грунт завжди була волога, а листочки – сухими. Якщо листочки стає світло-зеленим, то підгодовують розчином комплексного добрива.

Розсада баклажанів до моменту посадки повинна бути коренастой і міцною, мати 6-10 справжніх листків і висоту 15-25 см. За 2-2,5 тижні до посадки її загартовують. у перші дні загартовування, коли на вулиці встановлюється температура 15°С, її виносять на балкон або необігріваєму веранду на 2-3 години. Згодом час загартовування з кожним днем збільшують. Але при падінні температури нижче 15°C її терміново вносять у приміщення.

Висаджують розсаду у теплиці або під інші укриття, коли мине небезпека весняних заморозків і температура ґрунту становитиме не нижче 17-20°С. В теплиці потрібно підтримувати температуру 25-28°С, так як при 15°С ріст рослин сповільнюється, а при 13°C і нижче сповільнюється їх розвиток. Рослини заглиблюють в грунт до першого справжнього листка.

У неопалюваних теплицях і у відкритому грунті краще вирощувати скоростиглі низько – або середньорослі сорти і гібриди.

Розсаду висаджують з таким розрахунком, щоб посадки не були загущене. Низькорослі сорти висаджують за схемою 60-70*40-50 см, високорослі 70*50 див. Загущені кущі погано формуються, їм бракує сонця, з-за чого відбувається опадання бутонів, квіток і зав’язі.

До цвітіння баклажани ростуть повільно. У період росту у рослин видаляють пожовкле і бічні пагони до першого розгалуження, т. к. вони все одно не дадуть плодів.

Підгодовують баклажани не менше трьох разів за літо. Першу підгодівлю проводять через 7-10 днів після висадки розсади, другу – під час масового цвітіння, третю – при наростанні плодів.

Свіжий гній в якості органічного добрива вносити не можна – растния баклажанів розвивають сильну листову масу і не в змозі формувати плоди.

Бутони, квітки і зав’язі рослина скидає і від нестачі вологи при недостатньому поливі, особливо під час плодоношення. Тому грунт у теплиці або грядці повинна бути завжди помірно вляжной на глубино до 35-40 см. Для поливу потрібно використовувати теплу воду.